LIGURIË (Italië)

met Portofino & Cinque Terre:

‘Mare e Monti’: het unieke landschap tussen de bergen en de zee bepaalt het beeld van dit mooie Ligurische kustgebied. Met wijnstokken bedekte terrassen, maquisbossen en olijfgaarden karakteriseren het bijna onberoerde landschap van het binnenland. Het attractieve kustlandschap, met pulserende vissersdorpen, kleine havens en beschermde natuurparken, zijn uitnodigend. Tijdens deze reis beleven we een unieke combinatie van kunst en cultuur, de prachtige natuur en de passie van de Italiaanse keuken. En als kers op de taart ontdekken we de Ligurische klassieker ‘Cinque Terre’.

Toeslag:
1A: + € 150.

Korting:
3e volw. in 2B: - € 93.

Reisformaliteiten:
geldige identiteitskaart volstaat.
Kinderen Kids-ID.

Verzekeringstarief:
globale reisverzekering: € 4,50/dag/pers.
enkel annuleringsverzekering: € 3,90/dag/pers.

Reisprogramma

1e dag

Vertrek ’s morgens heel vroeg aan onze centrale opstapplaatsen via Luik, Luxemburg, Straatsburg en Basel. Facultatief middagmaal onderweg. Verder via Luzern, St. Gotthard en Milaan richting Piacenza. Avondmaal en overnachting in ons tussenovernachtingshotel.

2e dag

Vertrek vanuit Piacenza naar Chiavari, aan de Ligurische kust. Middagmaal. In de namiddag maken we kennis met Chiavari tijdens een wandeling langs de schattige steegjes en naar de kathedraal. Het stadje biedt naast een mooie strandpromenade ook een levendige stadskern.

3e dag

We vertrekken naar Moneglia voor een kort stadsbezoek. Dit Ligurische juweeltje ligt in een prachtige baai, omsloten door 2 landtongen. De heuvels rond het charmante stadje zijn rijk aan vegetatie en staan vol olijfen citroenbomen. We rijden verder naar het pittoreske stadje Sestri Levante aan de Golf van Tigullio. In het begin van de 19e eeuw heeft de beroemde Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen hier gewoond en gewerkt. Later is de baai naar hem vernoemd, ‘Baia delle Favole’ wat vrij vertaald ‘sprookjesbaai’ betekent. Na het vrije middagmaal genieten we van de bijzondere charme van dit stadje tijdens een wandeling langs de strandpromenade of door de ‘carugio’, met zijn kleine winkeltjes en restaurants.

4e dag

Het mooiste gedeelte van de Italiaanse Rivièra is de Cinque Terre. Aan de ruige Ligurische kust, in de noordwestelijke oksel van Italië, liggen op de met wijnranken en olijfbomen bezaaide kliffen, 5 schilderachtige vissersdorpjes. Samen vormen ze Cinque Terre, een magische plek die eeuwenlang enkel per boot of via steile muilezelpaden kon worden bereikt. Vandaag is het een nationaal park. Elk dorpje is uniek. We brengen een bezoek aan een aantal van deze dorpjes: Riomaggiore, Vernazza en Monterosso. Vrij middagmaal. We keren terug naar Chiavari, waar we de dag afsluiten met een heerlijk avondmaal.

5e dag

Vandaag brengen we een bezoek aan Genua. Het centrum bezit één van de grootste oude stadskernen van Europa. We starten ons stadsbezoek aan de Porto Antico, die ter gelegenheid van de expo in 1992 volledig werd opgesmukt. In de oude stad, met zijn smalle steegjes en zijn laatrenaissancistische pleinen met historische paleizen, heerst nog steeds de sfeer van de voormalige Europese handelsmetropool. Een bezoek aan de indrukwekkende kerk San Lorenzo, het voornaamste religieuze bouwwerk van Genua, het Palazzo Ducale en het geboortehuis van Christoffel Columbus, staan op ons programma. Na de lichte Italiaanse lunch is een bezoek aan het op één na grootste aquarium van Europa aanbevelenswaardig of we genieten van vrije tijd.

6e dag

Na het ontbijt rijden we naar Rapallo voor een bezoek aan het stadje. Van hieruit maken we een boottocht naar het mondaine Portofino, wereldberoemd omwille van zijn schilderachtige en fotogenieke haven. We wandelen naar de vuurtoren, genieten van een wondermooi uitzicht en keren vervolgens terug langs de haven waar ’s zomers de internationale jetset verzamelt. Vrij middagmaal. Met de boot verder naar Santa Margherita Ligure, een oud vissersdorp, gelegen tussen Portofino en Rapallo. Vrije tijd in dit exclusieve plaatsje met zijn luxueuze winkels. We keren met de autocar terug naar Chiavari.

7e dag

Na een rustig ontbijt verlaten we Ligurië en rijden noordwaarts (facultatief middagmaal) richting Como, prachtig gelegen aan het Comomeer. In de oude stadskern liggen de straten gerangschikt als op een schaakbord. De haaks op elkaar staande straten doen herinneren aan de Romeinse tijd. De belangrijkste monumenten zijn te vinden aan de Piazza del Duomo. De prachtige kathedraal behoort tot de belangrijkste kerkelijke gebouwen in Noord-Italië. Interessant is een ritje met de funicolare naar Brunate voor een groots uitzicht over het Comomeer. Verder naar omgeving St. Gotthard voor avondmaal en tussenovernachting.

8e dag

Na het ontbijt rijden we via Basel, facultatief middagmaal, richting Straatsburg en Luxemburg naar de afstapplaatsen. Aankomst omstreeks 18.30 uur.

Hotel

STELLA DEL MARE

Hotel Stella del Mare*** is een toeristenklasse-hotel, centraal gelegen in Chiavari, op ca. 300 meter van de strandpromenade. Alle verzorgde kamers zijn voorzien van douche en toilet, haardroger, TV, minibar, airconditioning, WiFi en safe. De eigenaar bekommert zich persoonlijk om het welzijn van zijn gasten en het hotel staat bekend voor zijn goede keuken: een rijkelijk ontbijtbuffet en ‘s avonds worden er traditionele Ligurische gerechten geserveerd. Onze tussenovernachtingshotels op heen- en terugreis zijn voorzien van alle comfort.

Logies:
1A: standaard éénpersoonskamer (beperkt aantal)
2A: standaard tweepersoonskamer (max. 2 volw.)
2B (op aanvraag): standaard tweepersoonskamer met bijzetbed voor 3e persoon.

Inbegrepen
 • vervoer heen en terug met luxe autocar;
 • hoteldiensten basis half-pension vanaf avondmaal 1e dag t/m ontbijt 8e dag;
 • 2 lichte middagmalen;
 • alle uitstappen ter plaatse;
 • inkomgelden: treinrit Chiavari-Riomaggiore en Levanto-Chiavari, boottocht Riomaggiore-Vernazza Monterosso, boottocht Rapallo-Portofino-Santa Margherita Ligure, funicolare Como;
 • plaatselijkegids Genua;
 • plaatselijke gids Cinque Terre;
 • begeleiding vanaf vertrek.
Niet inbegrepen
 • tafeldrank;
 • eventuele overige inkomgelden;
 • reisverzekering.